top of page
Search
  • sabverott

Artisti plastici, arhitecti, pictori, fotografi, designeri, actori care au facut cariera in muzica

Updated: Dec 27, 2021



Mircea Crişan – grafician, caricaturist

Brasov*(Sacele)

Trupa: Grup 74

Instrument: percutie, tobe, voce

Artist plastic brașovean, ca și grafician aborda un gen aparte al artelor vizuale, și anume caricatura.

Făcea parte ca solist vocal, compozitor şi baterist în formaţia braşoveana Grup 74. Era un om creativ, vesel, spontan, activ și un bun textier. A compus multe din piesele din perioada în care a fost component al formației pop-rock înființată în 1974 . Fost solist vocal şi baterist al uneia din cele mai îndrăgite trupe pe care le-a dat Braşovul de-a lungul anilor, Sandu Albiter liderul trupei Grup 74 spune că că era sufletului formaţiei, cel care avea mereu câte o glumă sau o vorbă de duh şi care făcea mereu ca atmosfera să fie una plăcută. El s-a retras la casa sa din Săcele, un loc de refugiu pentru un om creator a făcut timp pe lângă musică și pentru cealaltă pasiune a sa și anume caricatura. Fiind o ființă sensibilă, cu un spirit de observație deosebită și cu un talent și har extraordinar reușea cu ușurinta în câteva minute să realizeze desenele unice folosind diferite technici.

Mircea era un muzician extrem de talentat (Grup 74), un grafician foarte bun și caricaturist de excepție. A lasat in urmă o serie de desene de caricaturi realizate în incinta studioului, la emisiune cu Marius Cisar la Mix Tv, în timp ce persoanele invitate dădeau interviuri Mircea făcea caricaturile- surprindea prin momente inedite exagerând trăsăturile definitorii ale persoanelor.Grup '74 lansează în 1994 un album „Călugărul Tibetan”, un disc cu 10 piese. componență trupei era: Sandu Albiter (chitară), Mircea Crișan (voce, baterie), Nicușor Matei (clape) și Bob Coleșiu (chitară bas) După un album-remember în 1997, urmează o schimbare de nume și componență, astfel încât formația - Albiter Blues Company scoate în 1999 un album omonim, cu înregistrări live, făcute în timpul Festivalului de Jazz și Blues din Brașov, în 1995. În această formulă (Sandu Albiter - chitară, voce, Gheorghe (Mâțu) Draga - saxofon, Cristi Cigolea - trompetă, Gabriel (Baștanu) Isac - chitară bas, Mircea Crișan - voce, percuție, George Iordache - tobe și Victor Solomon - chitară, Cristian Oprea - muzicuță) sunt realizate recitaluri în cluburile de jazz din România.


Nicolae (Nicu) Covaci – pictor

Timisoara

Trupa: Phoenix

Instrument: Chitara, voce

Nicolae Covaci (n. 19 aprilie 1947, Timișoara) este un compozitor, cântăreț, chitarist, un pictor și grafician român, cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix. A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.Nicu Covaci a părăsit România în 26 octombrie 1976, stabilindu-se mai întâi în Olanda, apoi în Germania și în final în Spania. După plecarea din ţară, Covaci a lucrat ca profesor de artă plastică ani buni în Germania, în Osnabruck. În oraş şi în împrejurimi sunt expuse, în interior şi în aer liber, diverse lucrări ale sale. Pe peretele Sălii Sporturilor din Osnabruck există o pictură de mari dimensiuni (45×6 metri) făcută de Covaci, la cererea autorităţilor locale. Pe 23 noiembrie 2019 este lansată cartea „Nicolae Covaci – Pictorul”. Aceasta prezintă în premieră peste 100 de fotografii cu lucrări de pictură și sculptură realizate de-a lungul timpului de liderul Phoenix. Albumul este structurat în zece secțiuni și are 116 pagini. Pe lângă comentariile scrise ale lui Covaci, cartea include și 12 coduri QR, care conectează paginile volumului tipărit cu mediul online, fiind astfel prima carte hibridă (smart-book) din domeniul artelor plastice, publicată în România și, probabil, în lume.


Alexandru Andrieș – architect, pictor, grafician

Brasov-Bucuresti

Trupa: Alexandru Andries band

Instrument: chitara, voce

(n. 13 octombrie 1954, Brașov) este un cântăreț de blues / jazz / folk, arhitect, scriitor, poet, traducător, pictor și grafician. După absolvirea Școlii de artă Brașov , a urmat cursurile Institutului de Arhitectură "Ion Mincu" (1980) sectia arhitectura. Până ieșirea lui in pensie a fost Conferențiar Doctor la Institutul de Arhitectură "Ion Mincu".Membru în Uniunea Arhitecţilor din România (din 1980), în Uniunea Scriitorilor din România (din 1994), în D.D.A. / Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (din 1994), Asociaţia Ziariştilor din România şi în alte comitete şi comisii.

Debut solistic în 1974 - Club A, scenic în 1979 - Festivalul de jazz & rock Brașov, cu trupa Basorelief. Debut discografic în 1984 la Electrecord (cu albumul "Interioare"). Are peste 3000 concerte

Desenul are o importanţă la fel de mare în creaţia lui ca şi muzica (numai că mai puţini o ştiu). de menţionat cartea (cu DVD) Desen şi arhitectură, care tratează pe larg arta grafică a lui Andrieş.


Cătălin “Tzetze” Rădulescu – pictor

Bucuresti

Trupa: Blue Monday Ministers duo

Instrument: Muzicuta, voce, harmonica, percussion, musical saw, Jew’s harp

2009 fondatorul trupei Blue Monday Ministers, visual artist / art restorer / harmonica blues player. Restaurator titularizat in specialitatea de restaurare carte veche - pergament si legatorie de carte veche , grafician, producator de instrumente populare din lemn si metal: tulnic, bucium, dramba, tilinca, fluier, caval, resturator de obiecte de arta din ceramică, porțelan, metal, lemn, textile, Instructor de muzicuță. Tzetze se numără printre muzicuțiști profesioniști din România făcând parte din Romanian Harmonica Players Community figurând alături de nume de prestigiu al scenei românești ca Berti Barbera, Cristian Oprea (Fernet Blues Company) și Marcian Petrescu (Trenul de noapte)

Deasemenea este inițiatorul proiectului/campusului unic în lume Traditional song Toolneek calling unde prezintă instrumente neconvenționale.Dintre festivalurile și concertele de Jazz și Blues putem aminti, recitalul din Elveția de la Festivalul Blues Rules, Freedom blues Festival Tg Mureș, București, Focșani, Timișoara, Sighișoara, Brașov, etc Cătălin “Tzetze” Rădulescu a căntat pe scena alături de Albert King , în seara inaugurării clubului Limelithe Calea Victoriei. Jam in București cu Sugar Blue (SUA), a colaborat cu muzicianul de blues Corey Harris( SUA) in cadrul festivalului internațional de blues de la Sighișoara, și a însoțit in turneu pe Chris Tofield & Steve Clarck (SUA), Debbie Davis(SUA), Terry Lee Burns (SUA).


Catalin Rulea – grafician

Iasi

Trupa:Toulouse Lautrec

Instrument: Chitara, voce

„Nu exista nicio regula in comunicare, ideea este sa fim noi mereu” Gen: indie alternative indie rock rock

Catalin Rulea este vocalistul, chitaristul si principalul compozitor al trupei romanesti Toulouse Lautrec. Este absolvent al Facultatii de Arte Plastice si a pus bazele formatiei in 2009. In plus, are o experienta mare in publicitate, ca art director, lucrand de-a lungul timpului pentru agentii cunoscute locale si internationale, precum Publicis si Next Advertising. Cătălin Rulea (n. 1979) este artist și muzician, membru fondator al Centrului de Introspecție Vizuală / Asociația PPLUS4 (activ între 2008-2013). Este activ pe scena de muzică alternativă și implicat în proiecte de teatru contemporan. A co-curatoriat Ars Telefonica în 2008, a expus la MNAC în 2016 proiectul „Totul e regizat” împreună cu regizoarea Ioana Păun. A realizat scenografii şi coloane sonore pentru piese ca Produse Domestice, Inamicul Poporului, Voi n-aţi văzut nimic, Capete înfierbântate, Nu ne-am născut în locul potrivit, Declar pe proprie răspundere. A realizat designul şi a participat în proiecte editoriale precum „Evacuarea Fantomei”, Ion Grigorescu „Omul cu o singură cameră”, precum și pentru Platforma de Teatru Politic.In prezent este freelancer cu specializare pe promovare culturala si sociala, la Creative Laboratories. Toulouse Lautrec au cantat in Budapesta, Krakovia, Ingolstadt, Londra, Deux Alpes… dar de fiecare data intr-un context romanesc. Toulouse Lautrec este un brand local. Daca pe primul album aveam majoritatea pieselor in engleza, pe albumul X toate piesele sunt in romana.


Jenő Fekete – sculptor

Trupa : Palermo Boogie Gang, Blues Bell

Instrument: chitara, voce

Promovează muzica blues care ascunde rădăcinile și tradițiile antice ale muzicii populare americane încă din anii optzeci. Pe lângă clasicele pub-uri de blues maghiare, el este o figură dominantă în viața de blues maghiar și poate fi adesea auzit pe scena cluburilor și festivalurilor autohtone.

Jenő Fekete a absolvit sectia sculptura în 1983, a executat lucrări în cetatea Budai din Budapesta, iar în 1986 a format trupa Boogie Palermo cu Béla Hagyó.


feLugossy László – pictor

Trupa: A. E. Bizottsag (Albert Einstein Dance Orchestra)

Instrument: trompeta, voce

(Kecskemét, 25 iunie 1947 -) Pictor, interpret, actor, regizor, scriitor, scenarist, cântăreț maghiar câștigător al Premiului Munkácsy. Este un artist autodidact, specializat și în arte plastice, muzică, literatură și filmări. A. E. Bizottsag (Albert Einstein Dance Orchestra) a fost o formație maghiară de rock alternativ format din artiști plastici din Ungaria. Stilul lor este, după propriile lor cuvinte, „muzică de agrement”. Mai degrabă un fel de suprarealism muzical-dadaism, deci stil liber, fără constrângeri externe-interne, sau obligații:Concertele lor au căpătat un caracter artistic de gen live happening-performance.



András Wahorn - grafician

Trupa: A. E. Bizottsag (Albert Einstein Dance Orchestra)

Instrument: trompeta, voce

(inițial András Pintér) (Budapesta, 3 august 1953 -) este un pictor autodidact de avangardă, grafician, muzician, compozitor, regizor de film, artist video, producător, artist digital, web designer.

Wahorn a devenit celebru pentru interpretarea piesei Love, a conceput și coperta albumului Kalandra fel (1983) și Ice Cream Ballet (1984), precum și pentru regia filmului experimental cu același nume (1984). Discul Kalandra fel – a apărut pe lista de top a celor mai bune zece discuri maghiare din toate timpurile.


Csermann Ádám - grafician

Trupa: Scast trio

Instrument: chitar bas

Provine dintr o familie de artisti. A absolvit scoala de Artă Leitner Art in parallel a fost admis la Snétberger Music Talent unde dupa scurt timp a fost ales ca cel mai bun basist al Ether Plus în 2016. Momentan studiază design și proiectarea și managementul artei. Actualmente basist active in Scast trio.


Cseh Tamás - interpret, profesor de desen

Trupa: Cseh Tamas duo impreuna cu regizorul Beremenyi Geza

Intrument: chitar, voce

(Budapesta, 22 ianuarie 1943 - Budapesta, 7 august 2009) Compozitor, cântăreț, actor, interpret, profesor de desen maghiar, câștigător al premiului Kossuth și Liszt Ferenc. a studiat la Colegiul de Formare a Profesorilor din Budapesta, la Colegiul de Formare a Profesorilor Eger și apoi la Colegiul de Arte Plastice.


Kiss Tibor – pictor

Trupa : Quimby

Instrument: voce, chitara

(Dunaújváros, 10 mai 1971 -) este un muzician, artist vizual, compozitor, interpret de chitară al ansamblului de rock alternativ Quimby, A învățat să cânte la chitară într-un mod autodidact. Trupa Quimby a fost fondat în 1991. În calitate de artist plastic, el îi ajută pe membrii grupului de artoterapie în dezvoltarea lor artistică la Spitalul de Copii din Budapesta. În calitate de profesor, s-a prezentat la cursul de master de compoziție al Academiei Maghiare de Scriere în 2007, unde a susținut prelegeri și prezentări.


ef István Zámbó – sculptor

Trupa: ef Zámbó Happy Dead Band

Instrument: voce

(Salgótarján, 3 ianuarie 1950 -) pictor, artist grafic, sculptor, muzician maghiar.

Este implicat în pictură, muzică, literatură și film din 1965. A fost unul dintre membrii fondatori ai studioului Lajos Vajda din Szentendre, unul dintre organizatorii expozițiilor în aer liber din Szentendre între 1969 și 1979 și membru al studioului pentru tinerii artiști între 1974 și 1985. În 1980, a fost unul dintre membrii fondatori ai trupei de rock alternativ A. E. Bizottsag și este în prezent liderul trupei de comando-strateg ef Zámbó Happy Dead Band. În 1985, a format împreună cu prietenii săi grupul de music/performannce New Modern Acrobatics, iar în 1987, Școala de Artă Lajos Vajda. În 1982, a fost bursier de pictură la compania suedeză Layota Art. El realizează sculpturi din rășină din 1991.


Prisztavok Tibor – sculptor

Trupa: Finis Nihil

Instrument: chitara bas, voce

Profesor de specialitate sculptură și istoria artelor universale la Gimnaziul de Arte Frumoase din orașul Bekescsaba. Organizator de tabere și evenimente cultural artistice si workshopuri de sculptura pentru tineri și adulți.. Este basistul trupei de rock alternativ Finis Nihil. Pe lângă activitatea de coordinator și referent artistic se poate mândri cu o activitate bogată ca compozitor alături de formația sa de suflet de 20 de ani.


Mircea Tudor Asciu – pictor

Brasov

Trupa : Urma, Midnight Buzz

Intrument: chitara bas

1980 – s-a născut la Brașov, 1994 - 1998 - urmează cursurile Liceului de Artă - Brașov 2004 - absolvent al Academiei de Arte "Luceafărul" București, Facultatea de Pictură, secția pictură decorativă. Profesori: Nicolae Șaptefrati și Teodor Moraru.2004 - licențiat al Universității Naționale de Arte București 2004 - expoziție de grup la Sala Dalles București.2 005 - 2011 - participă anual la simpozioanele "Mozaicul", com. Hărman, Brașov 2007 - participare la Salonul Județean de Arta Contemporană, Muzeul de Artă Brașov 2009 - membru U.A.P. - Filiala Brașov.2010 - expoziție de grup sala ”Europe”, Brașov

- participare la Expozitia Anuală de Artă Contemporană Brașoveană - Muzeul de Artă

- expozitie de grup "U.A.P. 60 de ani", sala ”Europe”, Brasov. Are numeroase lucrări de pictură murală în lăcașe de cult, cât și în locuințe și instituții particulare. Are peste 100 de lucrări de mozaic în colecții private. A realizat ilustrații foto pentru diferite publicații, desfășoară diferite activități în grafica publicitară.


Lucian Bragar – fotograf, design interior

Brasov

Trupa : Urma, Midnight Buzz

Intrument: sintetizator

Fotograf profesionist din 2008 Interior Design Photography Partner specializat pe fotografie imobiliară, design interior, AirBnb, Booking, fotografie de regim hotelier din anul 2014. De atunci a fotografiat peste 450 de proprietăți (apartamente, case, vile, hoteluri, spații birouri). Midnight Buzz este o formație din Brașov și a fost fondată în anul 2018. Trupa abordează genurile funk, new jazz, fusion, groove. Componența actuală: Angelina Rudneva, Costi Popescu, Tudor Asciu, Lucian Bragar.


Vlad Ţelea – arhitect

Bucuresti

Trupa: Goodbye to Gravity

Instrument: chitara

Patru dintre cei cinci membri ai trupei Goodbye to Gravity au murit în urma incendiului din clubul Colectiv. Trupa Goodbye to Gravity a pierdut astfel 4 oameni din 5. Cei doi chitarişti, Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, au murit în noaptea incendiului, iar Bogdan Enache, bateristul, o săptămână mai târziu. Trei dintre ei erau arhitecţi. Vlad Ţelea avea 38 de ani şi era absolvent al Universităţii de Arhitectură Ion Mincu. Muzica era marea sa pasiune, iar vineri lansa împreună cu colegii săi de trupă "Mantras of war", al doilea album al grupului.


Bogdan Dănilă– pictor

Bistrita

Trupa: 7pasi

Instrument: chitara

NĂSCUT 12 septembrie 1977, Năsăud STUDII A urmat Liceul de Arte Plastice la Iaşi Universitatea de Arte Plastice şi Design, Cluj-Napoca PROFESIE Predă pictura la Şcoala Populară de Arte, chitarist la Prefix 990Formaţia Prefix 990, înfiinţată la Bistriţa în 1991 si in trupa 7pasi.

Bogdan și-a început cariera artistică încă din pruncia petrecută pe Valea Ilvelor și în Rodna, acolo unde mâzgălea tot ce prindea. Părinții, boemi și altruiști, l-au lăsat să-și găsească singur aptitudinile, încurajându-l chiar dacă pronirile lui nu erau către un domeniu „material”. „Îi place pictura? Să picteze!” Și a tot pictat și s-a jucat cu forme și culori În prezent este angajat al Primăriei Bistrița unde se ocupă tot de artă vizuală, Bogdan fiind ochiul și mâna tehnică a ziarului instituției, dar și creatorul a tot ce înseamnă parte grafică și vizuală. A preluat de curând și activitățile centrului CETIM și predă pictura la Școala Populară de Artă din cadrul Centrului Județean pentru Cultură. a fost prezența lui în band-ul Ginei Pop, acolo unde a ajuns până pe scena „Cerbului de Aur”, cântând chiar în deschiderea lui Joe Cocker. rupă de cover-uri The Boulevard alături de Dani Năsăudean, iar acum prestează în „7 Pași” alături de fondatorul bandului, Mihai Petruț. Toate se îmbină în mod natural pentru Bogdan, atât pasiunea pentru chitară cât și înclinația către artele vizuale și transformarea acesteia într-un job „la stat”.



Marilyn Manson –artist plastic

· Marilyn Manson Band

· Voce

(nume la naștere Brian Hugh Warner; n. 5 ianuarie 1969) este un cântăreț, muzician, artist vizual, producător de înregistrări, fost jurnalist muzical, compozitor și actor american, cunoscut pentru imaginea sa controversată. Este vocalistul formației de Metal alternative Industrial metal cu același nume. Actualul său nume este format din numele actriței Marilyn Monroe și criminalul Charles Manson. Manson a spus într-un interviu în 2004, că și-a început cariera ca pictor aquarelist în 1999. Prima expoziție personală a avut ca titlu The Golden Age of Grotesque și a avut loc la Centrul de Expoziție Contemporan din Los Angeles. Revista Art in America a lui Max Henry le adorau compozițiile figurative deoarece erau „materiale folosite pe post de terapie la un pacient cu probleme psihiatrice. Mișcarea pentru artă a lui Manson a fost numită Celebritarian Corporation. Celebritarian Corporation Gallery of Fine Art din Los Angeles a fost cea de-a trei expoziție a lui Manson. În 2010 expoziția intitulată Genealogies of Pain, a fost realizată în colaborare cu David Lynch.Picturile au fost postate în galeria Kunsthalle din Viena. Manson a lansat Mansinthe, propria firmă de alcool elvețian a câștigat o medalie de aur în 2008 la Competiția Mondială a Băuturilor din San Francisco.


Ronnie Wood – grafician

· Rolling Stones

· chitara

Pe latura artistică Ronnie Wood este probabil cel mai bine cunoscut pentru că este membru al The Rolling Stones din 1975. S-a născut în 1947 în Middlesex, Anglia, într-o familie muzicală și artistică. Înainte de a-și începe cariera muzicală, a primit o formare formală în artă la Ealing College of Art, Londra.

În decembrie 2019, Ronnie a găzduit un magazin pop-up în Baker Street din Londra, unde arta sa a prezentat alături de chitare personalizate, mărfuri exclusive, înregistrări solo și cărți de artă.Ronnie a fost în reședință pe tot parcursul interpretării instalațiilor de artă live dintr-o recreere din magazin a studioului său de pictură. El recunoaște că a fost influențat de mulți maeștri din trecut de exemplu postimpresioniștii Henri Matisse și Vincent Van Gogh, expresionistul Egon Schiele și cubistul-suprarealist Pablo Picasso De-a lungul anilor, compozițiile realizate de faimosul chitarist a fost expusă pe scară largă. În 1996, a avut o expoziție retrospectivă la Muzeul de Artă Modernă, Sao Paulo, Brazilia. În 2010, a avut o expoziție majoră la Institutul Butler de Artă Americană din SUA. A avut numeroase expoziții personale în nord și America de Sud, în Extremul Orient și în toată Europa.Ronnie Wood a creat portrete ale multor figuri celebre, inclusiv colegii săi din Rolling Stones, foști colaboratori precum Jeff Beck și Rod Stewart, precum și marii jazz și blues precum Muddy Waters și Miles Davis. De asemenea, a pictat actori precum Jim Belushi și Jack Nicholson, precum și autoportrete și reprezentări ale propriilor membri ai familiei, inclusiv picturi intime ale soției sale.


Keith Richards - artist

· Rolling Stones

· chitara

Sa prezentat la cursurile colegiu de artă Sidcup Art College din Grassington Anglia.Unul dintre cei mai renumiți studenți ai colegiului a fost Keith Richards din The Rolling Stones. În 1959, Richards a fost expulzat din Dartford Tech pentru absență și a fost transferat la Sidcup Art College unde l-a întâlnit pe Dick Taylor.Până la mijlocul anului 1962 Richards părăsise Sidcup Art College pentru a se dedica muzicii și s-a mutat într-un apartament la Londra cu Jagger și Jones. Richards are o colecție de aproximativ 3.000 de chitare. Chiar dacă a folosit multe modele diferite de chitară, într-un interviu realizat în 1986 de Guitar World, Richards a glumit spunând că, indiferent de modelul pe care cântă, în 5 minute le va face să pară/să sune toate la fel. Chitara cea mai asociată cu Richards, este un Fender Telecaster în 1971, poreclit „Micawber”, după un personaj din romanul lui Charles Dickens David Copperfield, este configurat pentru acorduri cu cinci coarde open-G (-GDGBD) , Doza de la gât a fost înlocuită de Ted Newman Jones cu un pick-up Gibson PAF umbucking, iar pick-up-ul podului a fost înlocuit cu un pick-up din oțel Fender (similar cu pick-up-ul Fender Broadcaster).


Richard Clifford Taylor - artist

· Rolling Stones, Pretty Things

· chitara

(n. 28 ianuarie 1943) este un muzician englez, cel mai bine cunoscut ca chitarist și membru fondator al trupei Pretty Things. Taylor a început cariera ca basist în Rolling Stones, dar a părăsit trupa pentru a-și relua studiile la Sidcup Art College. În timp ce era acolo, a format Pretty Things în septembrie 1963. Pretty Things, era una dintre primele trupe britanice de R&B, s-a format și la Colegiu în septembrie 1963.

Miles Dewey Davis jr. – pictor

· Miles Davis Band

· Trompet

(n. 26 mai 1926, Alton, Illinois – d. 28 septembrie 1991, Santa Monica, California) a fost un trompetist și compozitor american de jazz, una din cele mai influente, inovatoare și originale personalități muzicale din istoria jazz-ului din secolul al XX-lea. Arta vizuală a lui Miles Davis apare pe unele dintre coperțile albumelor sale. De exemplu, a lui Amandla, din 1989. Pictura a fost mult timp o vocație pentru Davis. În plus, împreună cu iubita sa, Jo Gelbard, a realizat ilustrațiile pentru albumul său. Era o minte periculoasă. Cu toate acestea, așa-numitul Prinț al Întunericului nu a început să deseneze și să picteze de la bun început. Dimpotrivă, a început să picteze abia la mijlocul anilor 1950. Și la începutul anilor 1980, având o perioadă de inactivitate muzicală, a dat frâu liber artei sale plastice.Miles Davis nu s-a mulțumit cu arta. Dimpotrivă, el a făcut din creația artistică modul său de viață. A combinat pictura și muzica în ultimii zece ani din viața sa. Aceasta a dus la un amestec plin de viață și îndrăzneț. O fuziune de influențe de la Kandinsky, Jean-Michel Basquiat și Picasso. Desigur, a adăugat și arta tribală africană. Anul trecut, eticheta Insight Editions a lansat Miles Davis: The Collected Artwork. Această lucrare a reunit fructele creativității dominate de trompetist. Cu toate acestea, pe lângă jazz, ritmuri și sunete, Miles Davis este și o sursă de inspirație pentru pictură. Poate că, mai devreme decât credem, devine o influență asupra acestei expresii artistice. Miles Davis continuă să trăiască în jazz-ul său și în picturile sale care denotă stilul și sentimentele sale.


Joni Mitchell – pictor

· Joni Mitchell band

· Chitara, ukulele

Joni Mitchell (născută Roberta Joan Anderson la 7 noiembrie 1943) este o cântăreață de muzică folk, compozitoare și pictoriță, originară din Canada. A absolvit cursurile de arta la Alberta University of the Arts. Joni Anderson a început de mică să învețe pe cont propriu ukulele și, mai târziu, chitara. După terminarea liceului, a făcut un an la Institutul Superior de Artă și Design din Calgary, dar în 1964 s-a hotărât să plece în Toronto pentru a deveni cântăreață de muzică folk. Munca ei este recunoscută și apreciată atât de critici cât și de alți colegi muzicieni de marcă. Revista Rolling Stones o numește unul dintre cei mai mari cântăreți din toate timpurile, iar Allmusic spune despre ea: „Când praful se așază, Joni Mitchell rămâne cea mai importantă și influentă artistă a secolului XX”. Spre sfârșitul anilor 1990, Mitchell a avut o influență remarcabilă asupra unor cântăreți de genuri dintre cele mai variate: R&B, rock alternativ, jazz. Critic al industriei muzicale, Mitchell și-a întrerupt activitatea de înregistrare, axându-se mai mult pe pictură. Muzica lui Joni Mitchell a influențat artiști precum: Tori Amos, Led Zeppelin, Alanis Morissette, Bjork, Counting Crows, Kate Bush, Jeff Buckley, Elvis Costello, Janet Jackson, George Michael, Annie Lennox, Madonna, Prince, Roxette, KT Tundstall, Seal. Aproape toate cântecele compuse pe chitară au un tuning special, non-standard; Joni a scris cântece în aproximativ 50 de tonalități diferite, pe care ea însăși obișnuia să le numească Joni’s weird chords. În principiu, acordurile folosite de ea sunt simple, dar variațiile de tonalități și ritmurile alternative de ciupit fac ca sunetul chitării să fie unul special. În 1995, unul dintre prietenii apropiați ai lui Mitchell, Fred Walecki, proprietar al Westwood Music în Los Angeles, a găsit o soluție pentru problemele care apăreau în timpul concertelor live ale cântăreței, când aceasta schimba des tonalitățile. Walecki a conceput o chitară stil Stratocaster care să funcționeze cu sistemul Roland VG-8 (Virtual Guitar), capabil să configureze electronic numeroase tonalități.


Bob Dylan – grafician

· Bob Dylan

· Chitara, muzicuta

(născut Robert Allen Zimmerman; 24 mai 1941) este un cântăreț, autor și artist vizual american. Considerat pe scară largă drept unul dintre cei mai mari compozitori din toate timpurile, Dylan a fost o figură importantă în cultura populară de mai bine de 50 de ani. O mare parte din cele mai celebre lucrări ale sale datează din anii 1960, când melodii precum "Blowin 'in the Wind" (1963) și "The Times They Are a-Changin'" (1964) au devenit imnuri pentru drepturile civile și mișcările anti-război . Versurile sale din această perioadă au încorporat o serie de influențe politice, sociale, filozofice și literare, au sfidat convențiile de muzică pop și au apelat la contracultura în plină dezvoltare.

Din 1994, Dylan a publicat opt ​​cărți de desene și picturi, iar opera sa a fost expusă în marile galerii de artă. El a vândut peste 100 de milioane de discuri, făcându-l unul dintre cei mai bine vânduți artiști muzicali din toate timpurile. A primit numeroase premii, inclusiv Medalia prezidențială a libertății, zece premii Grammy, un Glob de Aur și un premiu al Academiei. Dylan a fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame, Nashville Songwriters Hall of Fame și Songwriters Hall of Fame. Consiliul Premiului Pulitzer din 2008 i-a acordat o citație specială pentru „impactul său profund asupra muzicii populare și culturii americane, marcat de compoziții lirice de o putere poetică extraordinară”. În 2016, Dylan a primit Premiul Nobel pentru literatură „pentru că a creat noi expresii poetice în marea tradiție a cântecului american.Coperta albumului lui Dylan Self Portrait (1970) este o reproducere a unei picturi a feței de Dylan. O altă pictură a sa este reprodusă pe coperta albumului Planet Waves din 1974. În 1994, Random House a publicat Drawn Blank o carte cu desenele lui Dylan. În 2007, a fost deschisă la Kunstsammlungen din Chemnitz, Germania prima expoziție publică a picturilor lui Dylan, a prezentat mai mult de 200 lucrări printre care erau desene, acuarele și picturi în guașă. Expoziția a coincis cu publicarea Bob Dylan: The Drawn Blank Series, care include 170 de reproduceri din serie. Din septembrie 2010 până în aprilie 2011, Galeria Națională a Danemarcei a expus 40 de tablouri acrilice realizate de Dylan. Expoziția, The Beaten Path, a expus peisaje și scene urbane americane, inspirate din călătoriile lui Dylan prin SUA. Lucrările au fost completate cu versuri scrise de mână de Dylan, fiecare melodie fiind ilustrată printr-un desen. Din 1994, Dylan a publicat opt ​​cărți de picturi și desene proprii.


Cat Stevens - desenator cartoons

· Cat Stevens

· Chitara, voce

Yusuf Islam (născut Steven Demetre Georgiou; 21 iulie 1948), cunoscut în mod obișnuit sub numele său de scenă Cat Stevens și mai târziu Yusuf Islam, Yusuf și Yusuf / Cat Stevens, este un interpret și multi-instrumentist britanic. Stilul său muzical constă din folk, pop, rock, muzică islamică. A fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame în 2014. La început a încercat să formeze o formație, dar și-a dat seama că preferă să cânte solo. Georgiou a început să-și cânte melodiile în cafenelele și puburile din Londra. Gândindu-se că numele său de naștere ar putea fi dificil de reținut, el a ales numele de scenă Cat Stevens, pentru că o iubită a spus că are ochi ca o pisică. A frecventat școlile locale din West End, unde a avut în permanență probleme le a plăcut doar disciplinele legate de artă. El a fost numit „băiatul artist” spunând „Am fost bătut, dar am fost remarcat”. A urmat un curs de un an la Școala de Artă Hammersmith, având în vedere o carieră de desenator. Deși i-a plăcut arta (albumele sale de discuri ulterioare au prezentat lucrările sale originale), a decis să urmeze o carieră muzicală. A început să cânte sub numele „Steve Adams” în 1965, în timp ce era la Hammersmith. În acel moment, scopul său era să devină compozitor. Pe lângă Beatles, alți muzicieni care l-au influențat au fost Kinks, Bob Dylan, Nina Simone, artiștii de blues Lead Belly și Muddy Waters, Biff Rose, Leo Kottke și Paul Simon. De asemenea, a căutat să imite compozitori ca Ira Gershwin și Leonard Bernstein.



Ringo Starr – grafica pe calculator

· The Beatles

· Tobe, percutie, voce

Sir Richard Starkey (n. 7 iulie 1940, Liverpool, Regatul Unit), cunoscut drept Ringo Starr, este un muzician britanic. A fost vocalist, baterist, compozitor și membru al trupei britanice The Beatles. A fost, de asemenea, narator al primelor două sezoane (1984-1986) din serialul pentru copii Locomotiva Thomas și prietenii săi. La sfârșitul anilor nouăzeci a început să cocheteze cu arta plastică, realizând primele desene pe calculator. În timp ce era în turnee mereu schita idei.. "I love modern media, it is the way I do my art now, In its way "Pop" art is always changing-like "Pop" artists. Ringo Starr a făcut mult mai mult decât The Beatles, iar aceste creații de artă/compoziții figurative își prezintă talentul vizual și străduința lui. Tentația de a realiza ceva și în domeniul artei vizuale a împins către niște încercări în technica acrilică și culori în ulei creiând eboșe și compoziții înainte de a decide să realizeze arta pe computerul său la sfârșitul anilor '90. „Ador mass-media modernă, așa îmi fac arta acum”, a spus Starr. După prima sa expoziție de picturi din 2005 pe care a numit-o „Fețele mele”, Ringo a continuat să evolueze și să creeze lucrări de artă noi și diferite în fiecare an. Comparat adesea cu Andy Warhol și Keith Haring, „arta pop” Ringo sa surprins senzația și spiritul epocii colorate și moderne în care trăim. Urmărind progresul său, veți obține o călătorie incredibilă în procesul creativ și în mintea uneia dintre cele mai mari legende rock and roll din toate timpurile.Ringo este colectat la nivel mondial și a avut expoziții de artă în Europa, America de Sud, Australia și Statele Unite. El a proiectat un tablou pentru campania Knot For Violence care s-a epuizat într-o singură zi, iar un alt tablou a fost folosit pentru colecția de tricouri din seria Hard Rock Hotels. În plus, imaginile sale au fost folosite pe cizme și îmbrăcăminte Timberland pentru compania de îmbrăcăminte pentru bărbați Robert Graham. Și ca întotdeauna, 100% din veniturile sale sunt destinate sprijinirii Fundației Lotus.


Mircea Soare

Brasov

Trupa : Fernet Blues Band

Instrument : Chitara

Pictor, chitarist jazz execptional. A colaborat cu mai multe trupe din tara, cel mai des sa urcat pe scena alaturi de trupa Fernet din Brasov , participand la festivalurile de blues si jazz din tara. A terminat liceu de arte apoi sa



Cristian Oprea – grafician, designer

Brașov

Trupa: Fernet Blues Company

Instrument: muzicuța, voce

Cristian Oprea, muzicuționist, webdesigner,pictor, grafician , director artistic, fan Miles Davis, proprietar de foxterrier, etc. Cunoaște muzică, ascultă muzică, vorbește despre muzică, interpretează muzică, respiră muzică! Născut în Brașov , după terminarea facultății de Ingienerie, fecventează și cursurile de Arte Vizuale la Școala de Arte din Brașov, absolvind secțiile de grafică și pictură sub coordonarea artistului Klement Bela. Ca grafician, in 1999-realizează coperta discului Lume a Marionetelor a formației Conexiuni ‎In același timp pune bazele formației de blues Fernet Blues Band împreună cu prietenul sau Gabi Isac din trupa Conexiuni *(care a cântat și la festivalurile internationale Rock 92, Rock ‘93, Skip Rock ’94 având ocazia să concerteze alături de nume mari ca: Uriah Heep, Scorpions, Europe și Saxon. Trupa de rock Conexiuni scoate trei albume:- 1993 Tot ce-aș vrea sa-ți spun - 1996 Viața de rocker - 1999 Lumea Marionetelor. )

Cristi Oprea a imprimat și a colaborat ca și interpret pentru multe producții audio ( albume de studio, spoturi publicitare ) și are la activ o carieră concertistică de aproape 30 de ani, alături de nume grele din showbizul național și internațional. A debutat pe scenele mari ca și muzicuționist în formația de blues-rock brașoveană Grup 74, a fost membru fondator trupei Fernet Band și actualmente este liderul trupei Fernet Blues Company. În lumea blues ului românesc, Cristi Oprea este o prezență de neconfundat. Bucuria imensă cu care cântă cu muzicuța, originalitatea melodiilor și a textelor sale, pline de farmec intelectual și umor, vestimentatia retro, fac din el un mare artist. Sincer, modest, fără clisee de vedetism, a izbutit să-și păstreze candoarea și firea bună, echilibrată, de bluesman brasovean.

A ajuns să cânte în festivalurile de jazz (alături de Sugar Blue)și să cunoască muzicieni foarte buni. El plimbă prin mai multe tipuri și genuri de blues, diferite și ca sunet, și ca formă muzicală.

Cea mai importantă parte a acestei profesii rămâne tot cea de creație și de inventivitate, că talentul nu se poate preda în nici o universitate. El nu s-a ghidat după criterii de profesionalism, ci dupa lungimea de undă sufletească, pentru că atunci iese bine imaginile fotografiate și muzica.

A cântat alături de fondatorul trupei Sandu Albiter (chitară, voce) în formația Grup '74 care a fost o formație pop-rock românească, înființată în 1974 la Brașov.

Cristian la inregistrari a participat alături de George Baicea – chitară, Eugen Caminschi – slide guitar, Mircea Tiberian – pian, orga, la cel de-al 8-lea album lansat de Alexandru Andrieș la A&A Records, lansat la club Prometheus la 25 sept 2003,„Blues Expert”,. Un disc de blues pur, cu un sunet absolut senzaţional cu 19 melodii .Începând din 2007, Brașovul a fost gazda unui eveniment cultural deosebit. Cristi a făcut parte din echipa de organizare ca referent, și au reușit să organizeze III. editii a festivalului “Blues Summit” care atunci s-a desfașurat in Club Blue Train. Anual pasionații genului au avut parte de trei zile de blues autohton alături de nume și trupe celebre al momentului : A.G.Weinberger, Noris, Fernet Blues Company, Cyfer, “Syr Blues” Vali Racila, F.A.M. Blues Band si Midnight Train.O continuitate a seriilor de blues a avut ca loc la Transilvania Restaurant, Brașov, apoi la Seven Pots Pub, British Music Pub și din 2015 un loc stabil pentru iubitorii de gen a fost For Sale Pub .La cererea chitaristului Cyfer (chitara, Cyfer Sin) Cristi a contribuit la un material de blues trasă in 2005. În perioada 99 participă în proiectul inițiat de el Fernet Blues Company , susținând multe recitaluri , concerte si festivalurile de profil in străinătate. Totodată este invitat să colaboreze pentru mai multe proiecte cu Ramiro Junger *(Smart Jazz Band)


Vetro B. Sebestyen Andras – grafician

Cluj-Brasov

Trupa: Fernet Blues Company

Instrument: chitara

Provine dintr o familie de artisti plastici clujeni. A absolvit Universitatea de Arte Decorative si Design din Cluj Napoca. Este profesor de specialitate responsabil de catedra de arhitectură și design in Liceul de Arte Plastice Hans Mattis Teustch, Brasov. Este artist activ și membru UAP filiala Brașov. Participă masiv la expozițiile din țară și străinătate, totodată ca referent artistic la Asociația Culturală Apaczai este responsabil de expoziții și evenimente cultural artistice. Paralele cu disciplinele de specialitate a Liceului de Arte, frecventează și cursurile de muzică/chitară la palatul copiilor, apoi completează studiile la Școala de Arte și Meserii Brașov la secția chitară. Este endorser de Prieger Custom Guitars și Sabverott guitar Plectrums, artist Joyo guitar effects. După chitariști de excepție ca Mircea Soare, Călin Cyfer, Bouroșu Daniel, Luca Florin, Vlad Funeriu locul rămas liber în trupa Fernet a fost ocupat de el. Din 2010 nu s-a mai produs nici o schimbare de membru a trupei. Cu toate că din 1999 nu au lansat nici un disc până în prezent formația are o activitate bogată în țară și au primit invitații și la festivalurile de jazz si blues în străinătate.



Paul McCartney - pictor

Trupa: The Beatles

Instrument: voce, chitară bas, chitară

Sir James Paul McCartney, MBE (n. 18 iunie 1942) este un cântăreț și compozitor englez, care s-a remarcat inițial ca membru component al formației The Beatles. Singurul membru Beatles care a absolvit liceul (liceul de artă) .Ca prima expoziție personală de pictură a lui Paul McCartney în Marea Britanie cuprinde o serie de peisaje, compoziții din Liverpool – ca un semn al afecțiunii și loialității pe care Paul o simte pentru orașul său natal. Este un spectacol extraordinar, care evidențiază talentele artistice ale muzicianului de renume mondial și dezvăluie creativitatea liberă a lui McCartney. Colecția lui include picturi și sculpturi din lemn natural și foto. Această colecție din lucrari personale foarte variată arată abordarea intuitivă a lui Paul și dragostea de asociere liberă. Picturile dezvăluie un sentiment real de spontaneitate și o empatie naturală cu mediul. Ele sunt o reflectare a umorului său, a inspirațiilor sale și a diferitelor perioade din viața sa.Paul este conștient că riscă să fie văzut ca un „pictor de vedete” - o etichetă pe care o consideră neinteresantă, dar că știe ca unul dintre cei mai faimoși bărbați din lume va fi dificil de evitat. Decizia sa de a expune vine dintr-o dorință autentică de a progresa ca pictor - de a face ceva nou și provocator și de a obține un „mic feedback”, la fel ca oricine care pictează serios de douăzeci de ani. Scopul său nu este să câștige aprecieri critice, ci să-și promoveze producția artistică și creativă - să-și asume riscuri, să încalce convențiile și să respingă așteptările. Este un tipic al unui om care a fost deja pionierul muzicii populare, s-a aventurat în genurile filmului, coloanelor sonore și muzicii orchestrale și susține industria mai largă a artelor prin proiecte precum Liverpool Institute for Performing Arts.

“Unele dintre aceste fețe/portrete pictate ar putea fi la fel de bine peisaje, deoarece de multe ori tot ce vreau să fac este să aplic vopseaua pe suport. Uneori, procedeul de a așeza, combina culorile pe o suprafață este mai interesant decât finalizarea sau concretizarea conceptului propus." -Sir Paul McCartney

Pentru Paul, o mare parte din pictura sa este legată de proces - aplicarea vopselei, culorile și texturile evoluând în compoziție. De multe ori combină figurativul și abstractul pentru a evoca prezențe intense și puternice. Există o temă celtică puternică care străbate multe picturi, influențată de entuziasmul lui Paul pentru vechi și de propriile sale rădăcini celtice (irlandeze). Linda McCartney – rămâne muza lui – ea este inspirația din spatele mai multor picturi.

Paul a scris și muzică de film, astfel că în 2002 a fost nominalizat la Premiile Oscar, Grammy și Golden Globe pentru muzica originală la pelicula Vanilla Sky/Deschide Ochii. este recunoscut și ca pianist, chitarist, toboșar și, bineînțeles, ca interpret. Piesele scrise împreună cu John Lennon rămân și astăzi printre cele mai bune din muzica pop și rock. De altfel, cele mai cunoscute cântece ale formației The Beatles au fost scrise de el. Printre acestea se numără - "Can't Buy Me Love", "Yesterday", "Hello Goodbye", "Hey Jude", și "Let It Be". Îl cunoaște pe John Lennon pe 6 iulie 1957 la un picnic al bisericii și a fost invitat să cânte în trupa The Quarrymen ca chitarist. Pe 10 aprilie 1970 s-a anunțat public despărțirea trupei Beatles, chiar cu o săptămâna înainte ca Paul McCartney să scoată primul sau album solo. Paul McCartney a compus cea mai celebră piesă din toate timpurile – este vorba despre – “Yesterday” – care a avut până în prezent mai mult de 6 milioane de difuzări la radiouri, doar un Statele Unite. Nici pe plan financiar nu stă prea rău. Este cel mai bogat cântăreț din istorie cu o avere estimată la un miliard de dolari. În 1997 a primit distincția de cavaler din partea Coroanei Britanice, iar în 1999 a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, ca artist solo.


Leonardo da Vinci - pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor

Leonardo di ser Piero da Vinci (n. 15 aprilie 1452, Vinci - d. 2 mai 1519, Amboise), cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci, a fost cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia.Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii.Geniul său creator și spiritul său inventiv și-au pus amprenta asupra epocii, fiind considerat arhetipul omului renascentist, un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci, animat de o imaginație fără precedent în istorie. Este considerat unul din marii inovatori ai picturii și unul din cei mai mari pictori din istorie. Deși se fac speculații asupra metodelor sale empirice de studiu, viziunea lui Leonardo da Vinci asupra lumii este mai degrabă logică decât misterioasă.Leonardo este cunoscut în special ca pictor. Portretul Lisei Gherardini, soția lui Francesco del Giocondo, cunoscut sub numele de Mona Lisa, aflat în colecția Muzeului Luvru începând cu 1797, este poate cel mai cunoscut portret realizat vreodată. Fresca intitulată Cina cea de taină, din refectoriul mânăstirii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano, este cea mai cunoscută imagine religioasă a tuturor timpurilor.„Omul Vitruvian” (numele complet este Le proporzioni del corpo umano secondo Vitruvio), un desen din 1490, însoțit de comentarii asupra operei arhitectului Vitruvius, este o imagine iconică, un adevărat simbol al Renașterii. Cele câteva lucrări de pictură rămase în urma sa, împreună cu desenele și caietele sale de note științifice constituie o contribuție de o inestimabilă valoare pentru cultura umană, pentru artă și știință, rivalizând doar cu opera altui mare contemporan al său, Michelangelo Buonarotti.

Spirit universalist și inventator înnăscut, Leonardo da Vinci a conceput mașini de zburat, un tanc, o mașină de socotit și multe altele. Puține din invențiile sale au putut fi puse în practică în cursul vieții sale. În 1466, pe când avea 14 ani, Leonardo a devenit ucenicul artistului Andrea di Cione, cunoscut sub numele de Verrocchio, al cărui atelier era renumit în toată Florența.În atelierul lui Verrocchio lucrau și alți ucenici, care vor deveni ulterior faimoși precum Domenico Ghirlandaio, Perugino, Botticelli, și Lorenzo di Credi. Umanismul renascentist nu trăsa o graniță categorică între știință și artă, astfel încât studiile științifice și inginerești ale lui Leonardo sunt cel puțin la fel de impresionante și inovative pe cât sunt lucrările sale artistice. Studiile sale se regăsesc în cca. 13 000 de pagini de note și schițe, la care a lucrat aproape zilnic, de-a lungul întregii vieți. Multe din notele sale sunt scrise în oglindă, aceasta părând a fi mai degrabă din rațiuni practice, decât din motivul de a păstra vreun secret ascuns. Din cauză că scria cu mâna stângă, este posibil să-i fi fost mai ușor să scrie de la dreapta la stânga. Notele sale relevă o paletă extrem de largă de preocupări, de la banale liste de cumpărături zilnice și datorii, până la desene de aripi și pantofi pentru mers pe apă. Se regăsesc de asemenea, compoziții pentru pictură, studii și detalii de draperii, animale, copii, disecții de organe, studii de plante, formațiuni stâncoase, vârtejuri acvatice, mașini de război, mașini de zburat, studii de arhitectură. Aceste caiete, de diverse tipuri și mărimi, au fost împrăștiate de prieteni și moștenitori după moartea sa, marea majoritate ajungând în final în colecții de prestigiu, precum Royal Library de la Windsor Castle, Muzeul Luvru, Biblioteca Nacional de España, Victoria and Albert Museum.

Încă din timpul vieții, Leonardo da Vinci a fost considerat unul din cei mai mari ingineri ai timpului său. Leonardo afirma că este capabil să construiască tot felul de mașini. Notele artistului cuprind o mulțime de invenții, precum un instrument muzical (viola organista), un cavaler mecanic (robot) și un tun cu abur, pompe hidraulice, mecanisme cu clichet reversibile și proiectile de mortier.

Viola organista a fost un instrument muzical experimental inventat de Leonardo da Vinci. Un instrument ce părea a fi un hibrid între clavecin, orgă şi viola da gamba. Acesta a fost primul instrument cu tastatură care a fost vreodată realizat (și ale cărui dovezi scrise au supraviețuit).

Ideea originala a lui Leonardo, așa cum s-a păstrat în caietele sale din 1488-1489 și în desenele sale din Codexul Atlanticus, era de a utiliza una sau mai multe roți, în continuă rotație, perpendiculare pe corzile instrumentului. Se pare că Leonardo nu a construit acest instrument. Primul instrument similar care a fost construit se numește Geigenwerk și datează din 1575, autorul fiind Hans Haiden, un inventator german de instrumente muzicale.O reconstrucție modernă a violei organista a fost realizată de Akio Obuchi care a folosit-o în 2004 într-un concert din Genova, Italia. Este un instrument ce combină sonorităţile instrumentelor cu claviatură şi ale celor cu coarde şi arcuş, si este singurul instrument de acest fel din lume. În 2009 Zubrzycki a descoperit urmele unei rarități absolute, instrumentul proiectat de Leonardo da Vinci, care era aproape necunoscut și uitat. Timp de peste 500 de ani au existat mai multe încercări de a realiza copii individuale ale instrumentului, însă niciuna nu s-a bucurat de aprobarea muzicienilor contemporani. Fascinat de trecut, Zubrzycki a construit în perioada 2009 – 2013 propria versiune, pornind de la planurile lui Leonardo da Vinci, dar inspirându-se și din schiţele altor instrumente ale perioadei 1575 – 1625.


ACTORI - MUZICA

Unii actori se concentrează pe meseria lor şi îşi şlefuiesc talentul, în timp ce alţii simt nevoia să îşi exprime creativitatea şi în alte domenii artistice, precum muzica.


Ștefan Bănică Jr. (n. 18 octombrie 1967, București) este un actor, compozitor, cântăreț, regizor, producător și moderator TV .Având o carieră de peste 30 de ani, este unul dintre cei mai apreciați artiști din România. A susținut mii de concerte stabilind adevărate recorduri în România prin concertele sale de Crăciun, susținute consecutiv la Sala Palatului, cea mai longevivă și complexă producție muzicală din România, o adevărată tradiție de peste 15 ani.A lansat 15 albume de autor, vândute în peste 500.000 exemplare, premiate cu 5 discuri de aur și 2 de platină.Zeci de videoclipuri muzicale, peste 30 de roluri în film și teatru și nenumărate alte premii și distincții vin în completarea palmaresului său impresionant.

Cu un public foarte variat, începând de la copii, tineri și până la părinți și bunici, Ștefan Bănică reprezintă un adevărat brand în showbizul românesc.Este fiul celebrului actor Ștefan Bănică (senior) și al jurnalistei Sanda Vlad-Liteanu.


Berti Barbera (n. 27 ianuarie 1972, București) este un actor, cântăreț, compozitor și prezentator de televiziune din România. Deși s-a născut la București , a copilărit o vreme la Rădăuți, apoi la Suceava unde a absolvit liceul Petru Rareș. A fost pasionat de muzică încă din copilărie, când a luat primele studii muzicale la Casa Pionierilor. În timpul liceului, a înființat prima sa trupă, cu numele Boltz.

În anul 1990 a plecat la Bucuresti pentru a urma cursurile Academiei de Arte, Facultatea de Actorie, pe care a absolvit-o în 1995. Încă din facultate, a participat la numeroase proiecte muzicale și teatrale.

Între anii 2003 și 2008, a devenit foarte cunoscut ca prezentatorul emisiunii "Taverna" de la TVR, împreună cu Iulian Vrabete, membru al trupei Holograf. Această emisiune a avut ca scop promovarea muzicii de calitate și a muzicienilor de valoare, dar mai puțin cunoscuți. Din 2017, realizează și prezintă emisiunea Blues Drop la postul Rock FM. A fost solist vocal al grupului Voltaj ’88 în perioada 1994 – 1997. A participat ca invitat pe albumele și în spectacolele formațiilor Timpuri Noi, Taxi, Cargo, Proconsul, Talisman, Phoenix.


Tudor Chirilă (n. 28 mai 1974, București) este un actor, muzician, compozitor și producător român. A fost solistul formației Vama Veche, apoi a fondat formația Vama. Ca actor, a jucat în numeroase filme de scurt și lung-metraj și a interpretat roluri de referință în spectacolele de teatru ale unora dintre cei mai importanți regizori români. De-a lungul timpului, Tudor Chirilă s-a implicat în numeroase campanii sociale.


Ioan Gyuri Pascu (n. 31 august 1961, Agnita, regiunea Brașov – d. 26 septembrie 2016, București) a fost un muzician și un actor român, membru al grupului de umor Divertis din anul 1987. S-a lansat în cariera muzicală în anul 1977 și de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care: pop, rock, blues și reggae. A fondat mai multe formații de succes în anii 1990, precum The Blue Workers sau Pacific, al căror solist a fost, fiind membru activ al primei formații. A lansat mai multe piese de rock alternativ prin casa sa de discuri, Tempo Music.


Szilagyi Nora actor, cantaret, interpret, organizator din Miercurea Ciuc, actor la teatrul orasenesc si organizatorul Festivalului International de Jazz din Miercurea Ciuc. Membru in trupa Session Jazz band.


Zakariás Zalán –actor, cantaret, interpret, organizator cultural si coordonatorul programului cafenelei, a Fapados Kultúr Center din Sfantu Gheorghe. De fapt, ei lucrează pentru a crea un spațiu hibrid de artă care să poată găzdui orice eveniment cultural, de la poezie la expoziții de artă plastică și demonstrații de produse meșteșugărești. Este chitaristul trupei Actorul`s Jam Session. Trupa s-a format în 2016 în timpul întâlnirii de teatru contemporan dramaMA 8. Membrii săi sunt actori profesioniști, dar nu muzicieni profesioniști. Scopul lor nu este să facă muzică la nivel profesional, ci să creeze o atmosferă bună. Repertoriul lor este format din melodii colorate, pop-rock, maghiare și englezești, vesele și triste.


Hugh Laurie

Cunoscut în întreaga lume datorită rolului din “House M.D.”, actorul englez a fost intotdeauna pasionat de muzica din New Orleans, iar în 2011 a lansat primul lui album, “Let Them Talk”, care conţine mai multe cântece clasice de blues. Doi ani mai târzu a fost lansat al doilea lui album, “Didn’t It Rain”. El canta la pian, chitara, tobe, muzicuta si saxofon. Stilul pe care-l abordeaza e unul care il reprezinta destul de bine: blues/jazzul.

Russell Crowe

Russell a făcut parte din mai multe trupe, în care şi-a etalat talentul ca solist şi cântăreţ la chitară. Russell Crowe și-a început cariera muzicală de la 18 ani, când a lansat sub numele de Russ le Roq single-ul „I Want To Be Like Marlon Brando”. De atunci și până în 2011, Russell și-a făcut timp ca între filmele în care a apărut, deloc puține la număr, să lanseze multe albume, să facă și desfacă trupe și să plece în turnee pe toate continentele. pus bazele unei trupe de rock australiene numita 30 Odd Foot Of Grunts (TOFOG). De la lansarea ei, in 1992, Crowe este vocea trupei, cantand si la chitara.

Johnny Depp

Actorul a avut mai multe colaborări în industria muzicală, iar în 2015, a format trupa rock The Hollywood Vampires, împreună cu Alice Cooper şi Joe Perry.

Jamie Foxx

Acest câştigător al premiului Oscar a produs patru albume apreciate de public şi critici, iar talentul său muzical i-a adus şi premii Grammy.

Jack Black

Orice fan înfocat al lui Jack Black ştie că actorul este jumătate din trupa rock de comedie Tenacious D, în care este solist şi chitarist.

Jennifer Lopez

Jen a construit un imperiu cu talentul său. A început ca dansatoare, după care s-a implicat în actorie şi, de parcă nu era îndeajuns, a luat pe sus şi industria muzicală, lansând până acum 8 albume de studio şi aproape 50 de single-uri.

Steve Martin

La 17 ani, a pus pentru prima oară mâna pe un banjo, instrument pe care l-a folosit în show-urile lui de stand up si în numeroase colaborări muzicale. De asemenea, în 2009 a lansat primul lui album, The Crow: New Songs for the 5-String Banjo, care a câştigat un Grammy pentru Cel mai bun album de bluegrass.

Kevin Bacon

Actorul a creat muzică cu fratele lui de când erau mici, iar în 1995, au format trupa The Bacon Brothers, care cântă muzică country rock şi folk rock.

Steven Seagal

Este cunoscut mai mult pentru artele sale marțiale decât abilitatile sale reale in actorie, cu toate că acest lucru nu-l oprește din a încerca să se lanseze intr-o carieră muzicală. Seagal, de asemenea, are fantezii de chitarist și și-a prezentat multe din cântece în filmele sale. Are o colecție de chitări și două albume la activ: Songs from the Crystal Cave și Mojo Priest.

Bruce Willis

Walter Bruce Willis cunoscut mai mult ca Bruce Willis, este un actor, producător și cântăreț american. Cântă pe muzicuță in trupa de rock The Accelerators.

Nicole Kidman

Nicole Kidman și-a făcut debutul în lumea muzicală în anii 2000, după ce a înregistrat câteva piese pentru filmul „Moulin Rouge” (2001), a lui Baz Luhrmann, în care a și interpretat rolul principal. Discografia artistei este compusă din album de spoken word, un EP, trei single-uri, 3 videoclipuri și 10 alte apariții muzicale și colaborări, cea mai renumită fiind cea cu Robbie Williams.

Keanu Reeves

Keanu Reeves a avut propria trupă încă înainte de a deveni un actor renumit. Acesta s-a numit Dogstar, cânta punk-rock alternativ și a activat între anii 1991 - 2002. Trupa n-a devenit renumită pentru muzica pe care o făcea, ci pentru faptul că basistul era Keanu, care începuse să devină din ce în ce mai cunoscut ca actor. Înainte să devină cunoscute, trupele Rancid și Weezer au cântat în deschiderea concertelor Dogstar. Starul din Matrix are un look de rock-star. Iar prin anii 2000 a apărut și-un trupa Becky.

Jared Leto

în afara de actorie, Leto este și solistul trupei 30 Seconds to Mars, el cântă și la chitară. Trupa a pornit in 1998 și are in componență pe fratele actorului, Shannon Leto, care cânta la tobe. 30 Seconds to Mars a s scos doua albume.

Dennis Quaid

Actorul este si vocalist, dar și chitarist în trupa Sharks, "specializată" în rock ' n' roll și country-soul.

Vin Diesel

Actorul renumit pentru rolurile din „Fast and Furios”, a făcut o schimbare bruscă de carieră. Starul de la Hollywood s-a lansat în industria muzicală, având deja un prim single ieșit pe piață. Vedeta a lansat melodia „Feel Like I Do”, Starul american, pe numele real Mark Sinclair, a dezvăluit că s-a axat pe muzică în ultima perioadă din cauza lipsei proiectelor cinematografice.

Billy Bob Thornton

Actorul american și-a câstigat faima printr-o multime de roluri, dar puțini știu că el este și un muzician de seamă. A compus 4 albume solo și a cântat intr-o trupă de blues rock pe nume Tres Hombres.

Kevin Costner

Kevin Costner & Modern West e numele trupei iar stilul este country.

Clint Eastwood

Eastwood a compus partituri pentru mai multe filme, printre care Mystic River, Million Dollar Baby și Grace Is Gone. În 2007, a primit o diplomă onorifică de doctor în muzică la Berklee College of Music.

Jada Pinkett Smith

Jada Pinkett Smith a format trupa de metal Wicked Wisdom în 2002, folosind numele Jada Koren. Grupul a cântat la Ozzfest în 2005.

159 views0 comments
bottom of page